Kotitekoisen pizzan valmistaminen on helppoa! Jos meillä on ystäviä puutarhassa/takapihalla odottamassa, se on täydellinen nopea ruoka.
Tällä viikolla Walesilaiset kokit Jez Harry ja Ieuan Phillips nähdään matkustavan ympäri Italiaa katsomaan kuinka hyvää pizzaa valmistetaan – ja kilpailemaan Napolissa pizzan maailmanmestaruuskilpailuissa – BBC Two:lla Pizza Boys- ohjelmassa. Matkalla he tapaavat inspiroivia pizzanvalmistajia (‘pizzaiolos’). Lyöttäydyimme yhteen, jotta voimme jakaa teille pizzantekovinkkejä.
1.Kuinka saada lämpöä
Napolin pizzanvalmistus sai vuonna 2017 Unescon tunnustuksen ’aineettomana kulttuuriperintökohteena’. Emme odota, että keittiösi yltävän samalle tasolle, mutta pystyt varmasti tekemään maukkaan klassisen napolilaiseen pizzan kotona.
Kummassakin alkuperäisessä Napolilaisessa pizzassa on tomaattipohja: Margherita, jonka päällä on myös basilikaa ja mozzarellaa (Italian lipun värit) ja Marinara, jossa valkosipulia, oreganoa ja oliiviöljyä on lisätty tomaattiin.
Tässä kohtaa homma muuttuu haastavaksi. Napolilainen pizza on kypsennettävä 430-480 ° C: ssa puulämmitteisessä uunissa (ja päällä käsin murskatut tomaatit). ”Napolissa ei ole paljon huonoja pizzoja”, Ieuan sanoo. Mutta voit silti tehdä hyvän pizzan ilman pizzauunia.
Suosittelemme, että kuumennat uunisi niin korkealle kuin pystyt. Voit käyttää pizzakiveä tavanomaisessa uunissa – sen keraaminen materiaali säilyttää lämmön ja antaa rapeamman pohjan. Kuumenna kivi uunissa ennen, kun laitat pizzapohjan sen päälle – sitten lisää täytteet ja paista. Jos sinulla on vain leivinpelti, esilämmitä se ennen taikinan asettamista sille ja lisää sitten täytteet.
Ieuan ehdottaa vaihtoehtoista tapaa valmistaa pizzapohjasi aloittamalla se uuninkestävässä paistinpannussa. Kun sitä on kypsennetty liedellä muutaman minuutin ajan puolin ja toisin, voit siirtää sen esilämmitetylle uunipellille tai jättää pannulle, lisätä sitten täytteet ja paistaa kuumassa uunissa.
2.Helppo tapa tehdä taikinasta herkullinen
Pohja on puolet pizzasta, joten sen on oltava hyvä. Pizza-harrastajat saattavat kehottaa sinua jättämään se nousemaan 24 tunniksi, jotta siihen kehittyy moniuloitteinen maku, ja kyllähän sillä on merkitystä, mutta BBC Foodilla uskomme, että parin tunnin lepo tai 12 tuntia jääkaapissa riittää antamaan sille makua lisää. Peitä se kelmulla ja anna lämmetä huoneenlämpöiseksi 2 tuntia ennen käyttöä, jos otat sen jääkaapista.
Italialaiset käyttävät vahvoja 00-jauhoja (hienointa koostumusta, täydellinen tuorepastalle ja pizzalle – kutsutaan joskus pastajauhoksi).
3.Ajattele haluamasi pizzan tyyliä
Napolilaisilla pizzoilla on pullea reunus ja taikina on valmistettu neljästä ainesosasta: jauhoista, hiivasta (tai juuresta), vedestä ja suolasta. Roomalaiset lisäävät oliiviöljyä pizzataikinaansa – pizzan pohja on ohut ja teräväreunainen, ja se voidaan paistaa suorakulmaisella pellillä uunissa. Roomalainen pizza ‘taglio’, eli viipalepizza, sopii Jezin mukaan parhaiten helpoksi päivälliseksi, tai herkuksi kun katselet urheilua kotona ystävien kanssa.
Sisilialaisella pizzalla on paksu, mutta kevyt ja huokoinen pohja, ja se kypsennetään pellillä tavallisessa keittiöuunissa, kuten focaccia- leipä. Aitoihin täytteisiin kuuluu sipuli, tomaatti, anjovis, oregano, lampaanmaitojuusto ja leivänmurut, mutta muunnelmia löytyy ympäri maailmaa. Taikina ei edes vaadi paljoa vaivaamista!
Eväspizzoja varten ehdoton luottovalinta on suosikkipizzasi täytteillä täytetty calzone.
4.Voit muunnella pizzaa sen mukaan, mitä sinulta jo löytyy
”Pizzatäytteet vaihtelevat kaikkialla Italiassa sen mukaan, mitä saa lähialueelta”, sanoo Ieuan ja lisää ”jotkin kuuluisat ravintolat, kuten Franco Pepe’s joka sijaitsee Napolin ulkopuolella, käyttävät ainesosia vain 2 kilometrin säteeltä”.
Walesin pojat etsivät paikallisia raaka-aineita joihinkin omiin pizzoihinsa, kuten heidän luomuksensa Lontoon pizzafestivaalille, jossa käytetään Abergavenny-vuohenjuustoa, raakaa walesiläistä hunajaa, salviaa, basilikaa ja sobrasadaa (kovetettua makkaraa).
Täytteistä ei tarvitse olla huolissaan, Jez sanoo. Mukauta pizzasi sen mukaan, mitä sinulla on. ”Ihmiset odottavat, että Marinarassa on mereneläviä”, hän sanoo, mutta perinteiden mukaan ”merimiehet söivät pizzaa” joka selittää sen, että siinä ole juustoa, koska se olisi ollut kallista ja sillä olisi lyhyt säilyvyysaika, joten se ei sopinut matkoille.
Jos et ole varma, mistä paikallisista raaka-aineista aloittaa, löydät BBC Foodista reseptejä tutuille pizzoille, kuten neljän juuston pizza ja epäitalialainen, mutta suosittu havaijilainen pizza.
5.Ajattele pizzan tekemistä henkilökohtaiseksi
Pizzanvalmistus kotona ”voi olla todellinen perhejuttu, erilaisia täytteitä eri ihmisille”, Jez sanoo. Tee simppeli margherita, lisää kasoittain täytteitä, tee pizzastasi vege tai laita vaikka ananasta päälle, jos haluat. Hänen suosikkinsa on yhdistää makeita ja suolaisia makuja. Minipizzat sopivat hyvin personoiduiksi aterioiksi.
Kokeile makeaa pizzaa
Makea pizza voi jakaa mielipiteitä, mutta ”kuten monet asiat, kun se tehdään oikein, se on erinomaista”, Ieuan sanoo. Hänen tärkein vinkki on ”olla liioittelematta”, esimerkiksi välttääksesi tuloksen, joka näyttää siltä, että olet pannut pizzataikinan ”suklaalähteen alle ja sitten kasannut päälle mansikoita ja vaahtokarkkeja”. Ripaus tomusokeria taikinaan makeuttaa pohjaa täydentämään valitsemiasi täytteitä, jotka voivat sisältää makeutettua mascarponea, hasselpähkinöitä ja hedelmiä. Jos haluat tehdä täysillä, pizza fritta (uppopaistettu pizzataikina Napolista) on loistava tapa tehdä suolaisesta suosikista makea annos, ripauksella tomusokeria tai täytetty ainesosilla. Ajattele donitseja, mutta pizzan muodossa!
Alkuperäinen linkki https://www.bbc.co.uk/food/articles/pizza